Månedens IT-værktøj: Evernote samler dine noter, hjemmesider og billeder

DigitalTip

Evernote er et værktøj til din computer, tablet eller smartphone, der samler og kategoriserer de informationer, du samler sammen fra hjemmesider, tekster, billeder og lydoptagelser.

Når du eksempelvis tager et notat til et møde på din Ipad, så gemmer programmet teksten på en central server, så du let kan finde notatet igen. I modsætning til andre cloud-tjenester, som eksempelvis Dropbox, samler Evernote din information i notesbøger, og du kan give alle dine noter nøgleord eller ”tags”, så du eksempelvis samler al information om skolereformen i en notesbog og billeder fra idrætsdagen i en anden notesbog.

Sådan kommer du i gang
Du starter med at oprette en gratis konto, hvorefter du henter Evernote til din computer, tablet eller mobil. Herefter kan du både gemme og læse dine noter på alle dine devices.

Du opretter en note blot ved at åbne Evernote og så kan du tilføje alt fra video og billeder til lyd, links og tekst. Der findes også et hav af små plugins og tricks, der gør det let at tilføje billeder, mails og hjemmesider til bestemte notesbøger.

Let at sortere informationerne
Du kan eksempelvis oprette en notesbog, hvor du gemmer al relevant information om skolereformen. Næste gang du støder på en hjemmeside med en artikel, du vil gemme, trykker du blot på et lille Evernote ikon i din browser og gemmer hjemmesiden i notesbogen om skolereformen i Evernote.

Senere modtager du måske en mail fra en kollega, som ligeledes skal gemmes i notesbogen om skolereformen. Den videresender du så til en bestemt mailadresse, som hører til din Evernote-konto og skriver @Skolereformen i emnelinien, hvorefter mailen ligger gemt side om side med artiklen fra hjemmesiden inde i Evernote. Mailfunktionen virker dog kun i betalingsudgaven.

Gem noter uden netforbindelse
Evernote fungerer ved at du opretter noterne lokalt på din computer, tablet eller smartphone. Og når der er netforbindelse, synkroniserer programmet så det, du har gemt med din Evernote-konto. Du behøver altså ikke netforbindelse for at skrive en note eller gemme et billede. Du kan også se og redigere de noter, du allerede har synkroniseret på computeren, når du ikke har netadgang. På mobilen skal du have betalingsudgaven for at kunne redigere i dine gamle noter, når du er offline.

Del dine noter med kollegaer
Er I flere deltagere i et projekt, kan I dele notesbøger i Evernote, så alle deltagere kan tilføje indhold og læse den samme notesbog, så eksempelvis hele ledelsesteamet gemmer fællesnoter om skolereformen samme sted.

Gratis i begrænset omfang
Evernote fungerer fint i gratisudgaven, hvor du må uploade op til 60 MB data til dine notesbøger hver måned. Det er rigeligt for de fleste, og ellers koster plus-udgaven 199 pr. år. Her må du uploade op til 1 GB pr. måned, ligesom du som nævnt kan maile noter ind til Evernote.

 

Opret dig og hent programmet her: www.evernote.com

Hent en såkaldt Webclipper til din browser, så du let kan gemme hjemmesider i Evernote her: evernote.com/intl/da/webclipper

Pris:
Gratis eller i betalingsudgaver med mere upload-data og flere features til henholdsvis 199 og 349 kroner pr. år.