Savner lockouten: Mads Poulsen, forstander på Eisbjerghus Internationale Efterskole i Nørre Aaby

Hvad tænker du om konflikten?
Jeg har det lidt mærkeligt med den. På den ene side er det på sin plads, at vi kæmper for mere i løn. Vi er jo blevet forbigået ved de sidste tre overenskomster. Men jeg har det ambivalent med lockout og strejke-situationen, som menneske er det rigtigt træls, for jeg er sådan en, der gerne vil have lov til at passe mit arbejde, og som forstander er det enormt træls, vi kan risikere, at skolen må lukke.

Hvordan får vi mest muligt igennem?
Ved sidste overenskomst oplevede jeg lockouten som skoleleder i det offentlige. Her var oplevelsen, at folk, der står og råber ad hinanden, får svært ved at finde et kompromis. På den anden side kan forhandlingerne spidse så meget til, at der i sidste ende kun er strejke og lockout som mulighed. Og det spiller arbejdsgiverne også på.

Hvad betyder solidaritet i den forbindelse?
Det betyder rigtigt meget, at vi som gruppe er fælles om det. At vi står sammen med vores lærere og øvrige ansatte. Vi har jo et fællesskab i hverdagen. Ved sidste lockout blev jeg som leder jo betragtet som statens forlængede arm, så jeg er faktisk ked af, at vi denne gang er blevet undtaget for lockout. Der var meget signalværdi i, at vi står sammen i det her.

Hvad stiller I op, hvis lærerne bliver lockoutet?
Vores tanke er, at vi den første uge holder skolen kørende. Vi har gæster fra Frankrig i starten af ugen, og der kommer besøg fra Indien senere på ugen. Jeg har svært ved at forestille mig en lang konflikt. Kommer det til en uge eller to, tager vi stilling til, om vi holder helt eller delvis åbent med det personale, vi har. Vi kan selvfølgelig ikke lave det samme, men noget kan vi. Men det kommer også an på, om vi mister tilskud i forbindelse med lockout og strejke – og det mangler Moderniseringsstyrelsen at give svar på.

Føler du dig velinformeret – hvad kan vi gøre bedre?
Jeg føler mig velinformeret, så jeg føler mig godt rustet til at agere. Jeg læser nyhedsbrevene og har en god dialog med TR, så vi hele tiden deler viden – vi har en fælles interesse i at håndtere situationen bedst muligt. Jeg tror, at det er rigtigt svært for en lille forening som Frie Skolers Ledere at gøre det bedre. Da jeg var i Skolelederforeningen, var Danmarks Lærerforening bedre til at informere, men de var jo også meget større.

 

Leder, hvad mener du selv?

Den 7. marts holdt foreningen Frie Skolers Ledere medlemsmøde om konflikten på Hotel Nyborg Strand. Nyhedsbrevet har spurgt tre af deltagerne, hvad de tænker om konflikt, lockout, indflydelse og solidaritet – og om foreningens egen kommunikationsindsats:

Solidarisk med lærerne: Skoleleder Ane Fabricius, Kon Tiki – Børnenes skole Hillerød

Udtaget til strejke: Viceforstander Karin Thomsen, Brøderup Efterskole