Ny lederaftale: Pas på nyansatte mellemledere

Ny lederaftale: Nyhedsbrevets udsendte var med på det første af de tre medlemsmøder i Frie Skolers Ledere om den nye Lederaftale. Omkring 25 ledere var samlet i Odense for at lære mere om aftalen – og for selv at dele ud af deres erfaringer og meninger. Her talte vi med tre ledere…

På Marieskolen i Tønder er de bange for, at reglen om at starte på laveste løntrin vil presse mellemlederne på lønnen.

De to skoleledere på Marieskolen, Sarah Røll og Birgitte Klippert, er ikke bange for deres egen løn. Den nye lederaftale skal nok give mulighed for, at de selv får et løft – på sigt.

På en tre år gammel privatskole som Marieskolen tænker de mere på at opbygge egenkapital end på at holde lønfest for lederne. Her er det bestyrelsens opgave at holde omkostningerne nede.

”Vi er en skole i vækst og har et godt samarbejde med bestyrelsen. Vi har en lønpolitik, der handler om resultatløn og årlige lønstigninger. Men vi har også en gensidig forståelse med bestyrelsen om tilbageholdenhed, mens vi konsoliderer skolen”, siger Sarah Røll, der formelt er skolens leder.

Svært at starte med tillæg
I realiteten er de ligestillede ledere, de tog sammen til ledermødet i Odense – og de gør gerne hinandens sætninger færdige.

”Aftalen lukker ikke muligheden for os, men vi er bekymrede for kommende mellemledere. Aftalen lægger op til, at bestyrelsen placerer en ny mellemleder på laveste løntrin …”

”… Så kan de få tillæg, men det er svært for en nyansat at bede om et tillæg før, man har gjort sig fortjent til det”, siger de.

”Vi vil gerne kunne tiltrække dygtige mellemledere, og så skal vi kunne tilbyde en ordentlig løn.”

Brug for vejledning
”Jeg kan også være bange for, at der bliver opfundet lige så mange tillæg, som der er skoler. Det er ikke klart, hvad man skal have tillæg for. Vi glæder os til udspil fra Frie Skolers Ledere og skoleforeningen”, siger Birgitte Klippert.

De to ledere er glade for samarbejdet med skoleforeningerne om at lave en vejledning og nye lønskemaer, så der i hvert ikke er tvivl om det faktuelle i den nye aftale.

”Det vil gøre det nemmere for os at forhandle løn. Så vi kan snakke om det, der er vigtigt”, siger de.

”Samarbejdet med skoleforeningen gør det trygt for bestyrelsen. Det er vigtigt, at vi hører det samme.”

De ser også frem til de nye lønstatistikker:

”Dem kommer vi til at læne os op ad i forhandlingerne med bestyrelsen”, siger de.

En god forklaring
Sarah Røll og Birgitte Klippert fik meget ud af oplæggene om baggrunden for den nye lederaftale.

”Det var en forhandling med give and take, hvor forhandlerne måtte give afkald på noget for at få noget andet igennem. Og at Bjarne og Rud står med rank ryk og fortæller det – og står på mål for aftalen – det skaber en god troværdighed”, siger de.

”Vi skal tage de forklaringer, som vi har fået i dag, med hjem til bestyrelsen. Men vi får nok også brug for, at Bjarne og Frie Skolers Ledere hjælper os med at klæde bestyrelsen på i forhold til den nye aftale”, smiler de.

 

d

Andre ledere om konflikten:

Brian Ovesen, skoleleder på Frijsenborg Efterskole: “”Efter det, jeg har hørt i dag, bliver det ikke svært for os at implementere den nye lederaftale”. Læs artiklen d d d dd

d

d

d

d

Rasmus Seistrup, forstander på Skibelund Gymnastik- & Idrætsefterskole: “Grundlæggende bør der være mere tillid til, at bestyrelsen og lederen kan aftale løn ud fra de økonomiske rammer, man nu har på en skole”. Læs artiklen d