En skoleleder har med mange mennesker at gøre – og dermed mange følelser. Ledere træner selvkontrol hele tiden – de bliver udsat for meget, hver dag, året rundt!

Følelsesmæssig intelligens handler om to aspekter: Dig og de andre. Eller med lidt flere ord: Om selverkendelse, selvkontrol og personlige kompetencer på den ene side. Og om empati, social bevidsthed og relationelle kompetencer på den anden.

Følelsesmæssig intelligens er en metaevne, der styres vores handlinger. Inspireret af Howard Gardners syv intelligenser har den amerikanske leder-guru Daniel Goleman udviklet teorien om Emotional Intelligence som hemmeligheden bag god ledelse – og faktisk også bag god undervisning.

Scor dig selv
Her kan du teste din egen følelsesmæssige intelligens. Print de 15 spørgsmål ud og svar på dem så godt du kan. Svaret 10 er for det helt sublime, 0 for det absolutte ingenting.
Når du har scoret på alle spørgsmålene, så vurderer du resultatet. Det er bedst at gøre det sammen med en anden, så du har en at diskutere det med.
Det kan være din lederkollega eller en anden, du har tillid til.

skema

Hent skemaet som PDF her (højreklik og vælg “Gem som…” eller tilsvarende for at gemme filen på din computer.

 

Spændet er spændende
De fleste svar ligger ofte på samme niveau – hvor højt niveau, man placerer sig, svinger lidt efter temperament og jysk beskedenhed. Dette er mindre interessant.
Det oplagt interessante er spændet, der hvor svaret skiller sig ud fra det gængse niveau. Det giver ofte noget at tænke over.

Hvad kan du bruge det til?
Dernæst eksaminerer du de enkelte svar: Overvej din begrundelse for svaret – og bestem, hvor på skalaen du gerne vil ligge?
Næste spørgsmål er, hvordan du kan udvikle din følelsesmæssige intelligens på forskellige punkter – for som med andre evner, så kan de trænes og udvikles.
Alternativt kan du kompensere for en svaghed, for eksempel ved hjælp en lederkollega eller ved at gøre noget andet.

Test din kollega
Et twist på testen er at laven testen på din lederkollega – og så vurdere, hvordan I spiller sammen og kan dække hinanden af.
Lav gerne testen sammen, så I sammenligne jeres egne og hinandens vurderinger. Det kan åbne for nye aspekter og sikre mod blinde vinkler og fastlåste selvbilleder.

 

Slide17

Slide fra lederdagene april 2015