Tillid, tillid og masser af tid – sådan starter du en ny friskole

Der er tre vigtige grundsten, når man starter en ny og fri skole: Tillid, tillid og masser af tid. Sådan lyder opskriften fra Lise-Lotte Havbo Hansen, skoleleder på den nye Hvidovre Privatskole, der starter efter sommerferien.

Vi fanger Lise-Lotte Havbo Hansen midt mellem to af dagens hundrede gøremål. På en måde har hun tid nok, hun regner ikke med at være hjemme før kl. 23 i aften. Men på den anden side:

”Der er så mange ting, der skal gøres, når man starter en ny skole. Jeg arbejder i døgndrift, og har i lang tid brugt rigtig mange interessetimer”, siger hun.

Tillid til lærerne
Det sidste siger hun med et smil – for det bliver man mødt til i det her fag. Det samme gælder lærerne, der også arbejder, når de egentlig har fri

”Jeg ser læreren som en performer, der skal have sin egen tid til at fundere og reflektere. Og det sker ikke nødvendigvis på skolen”, siger den nye skoleleder.

”Det handler om tillid og respekt”, understreger Lise-Lotte Havbo Hansen, der i mange år har været leder i folkeskolen.

”Selvfølgelig skal der være tid til team-samarbejde og sparring. Men lærerne skal også have deres egen tid, ellers kan de ikke sprudle og folde sig ud. Uanset om du er kemilærer eller matematiklærer, har du brug for at være kreativ i din undervisning”.

”Gode lærere kan slet ikke lade være med at få gode ideer, også uden for skolen. De får hele tiden input fra omgivelserne”, siger hun.

Tillid til bestyrelsen
Lise-Lotte Havbo Hansen involverer hele tiden skolens bestyrelse og personalet, efterhånden som det bliver ansat.

”Det er en fantastisk bestyrelse at arbejde sammen med. Det er forældre, der brænder for sagen, og de gør et kæmpe arbejde”, fortæller hun.

Lise-Lotte Havbo Hansen er vant til et tæt parløb fra sit tidligere job som skoleleder – med ugentlige møder med bestyrelsen.

Det bliver til mange møder med bestyrelsen og nu også med den nyansatte viceskoleleder Anders Horn. Ud over engagement har bestyrelsen den styrke, at de kender skolens tilblivelse og lokalområdet.

”Alt er nyt for os alle sammen, og der skal være plads til fodfejl”, fortæller hun.

”Åbenhed og tillid mellem bestyrelse og ledelse kræver god kommunikation. Man skal sikre en fælles forståelse, ikke bare af, hvad man vil, men også hinanden.”

Især her i opstarten kommer ledelsen og bestyrelsen let ind over hinandens domæner. Sådan må det være, og der ikke andet at gøre end at snakke om det.

”Man skal ud med det, hvis der er noget, der fylder. Det er manglende dialog og involvering, der kan give problemer.”

Tillid til kollegaer og Frie Skolers Ledere
Der er masser at tage fat på, viser et hurtigt besøg på skolens flotte hjemmeside på www.Hvidovre-Privatskole.dk:

Personale, SFO, Skemalægning, Fundraising, Budget, Løn, Kontrakter, Kommunikation, Hjemmeside, Rekruttering, Indskrivning, Vedtægter, Samarbejdspartnere, Intranet, Skema, Ferieplan, Lektionsplan …

For Lise-Lotte Havbo Hansen er det en stor fordel, at hun har så meget erfaring med at ansætte personale og med de skolerutiner, der her skal opbygges fra bunden.

”Men nogle ting ved jeg ikke noget om, og så ringer jeg rundt og spørger,” siger hun. Og her har andre skoleledere været utroligt hjælpsomme, foruden konsulenterne i Danmarks Privatskoleforening og Frie Skolers Ledere.