….”Det lyder muligvis rigtigt”, vil du sikkert sige og efterspørge opskriften, men så let er det desværre ikke. Ledere er også kun mennesker og alle kan blive presset i hverdagen. Vi tør godt sige, der findes ikke den leder, som ikke har oplevet at følt sig klemt og presset i jobbet, men der findes ledere, som takler stress, pres og negative tanker konstruktivt og dermed ikke drænes for energi.
Lederens trivsel
Som forening har vi et stort medansvar for din trivsel på arbejdspladsen. Vi kender vigtigheden af en leders trivsel for hele organisationen. Når du trives, har det positiv indflydelse på din ledelse, din arbejdsglæde og de mennesker du omgiver dig med – både på kontoret og i din fritid. Jo bedre du præsterer, jo højere kvalitet får du i din opgaveløsning og lavere sygefravær i din organisation.
Derfor er en leders trivsel et område, som ikke må glemmes. En drænet, udkørt og overbelastet leder er ikke et aktivt for arbejdspladsen. Trivsel og performance går hånd-i hånd.
Ordet trivsel bruges ofte i flæng og man kan næsten helt glemme betydningen deraf. Som leder relateres trivsel ofte til medarbejderne eller eleverne. Det er sjældent, at der sættes fokus på lederens trivsel og psykiske arbejdsmiljø.
Du vælger ikke selv, hvilke tanker der opstår, men du vælger selv, hvad du gør ved dem
Når vi sætter fokus på din trivsel, er det et udtryk for, at vi er interesseret i dit velbefindende. Er du i trivsel? Oplever du følelsen af overskud, gåpåmod, handlekraft og glæde ved livet? Vi er interesseret i, at du har det godt med dit job. Som leder påvirkes dit psykiske arbejdsmiljø, af de opgaver og krav der stilles til dig.
De ressourcer og rammer du skal lede indenfor samt dine relationer til lederkolleger og medarbejdere, har betydning for din trivsel. At bestride et lederjob er et ansvarsfuldt hverv, der forudsætter trivsel for at kunne lykkes som leder.
Vi har tidligere skrevet om, hvordan corona udfordrer jeres ledelse og hverdag. Ingen havde drømt om, at Covid-19 ville fortsætte og være en del af skoleåret 20/21. Corona, retningslinjer og værnemidler mm. har bidt sig fast på jeres ledelsesdagsorden.
Vi har fundet 4 gode råd til din ledelse og trivsel i en omskiftelig tid.
- Det grænseløse arbejde – Husker du at sætte grænser? Corona har flyttet rundt på dine arbejdstider og dit kontor. Grænserne mellem dit arbejdsliv og privatliv er blevet mere udviskede. Du har arbejdet på tidspunkter, du ikke har været vant til. Lad ikke det blive en vane. Ingen ved hvor længe corona varer ved. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at ændre dine rutiner i takt med at hverdagen gradvis bliver mere normaliseret.
- Fokuser – I en tid med corona bliver du bombarderet med regler og retningslinjer, som du skal forholde dig til. Nyhedsstrømmen er større end tidligere, og der ligger en forventning om, at du som leder har svaret på alt – selv lægefaglige spørgsmål, kan du blive mødt af. Hold fokus på det, som du kan påvirke. Lad dig ikke gå på af alle de spørgsmål du ikke har svaret på. Corona og de fremtidige konsekvenser er uden for din kontrol. Du skal passe på dig selv og forholde dig til, hvordan du reagerer på de forventninger omgivelserne har til dig. DU ER LEDER OG IKKE ET CORONALEKSIKON.
- Tag pauser – Husker du at holde pause? Arbejdsmængden er stor, men løsningen er ikke at du arbejder 12 timer i døgnet. Kvaliteten at dit arbejder daler, hvis du ikke prioriterer at holde pause. Gå en tur, få noget frisk luft eller smæk benene på en stol og tillad dig 10 minutter hvor du blot kigger ud ad vinduet, og lytter til noget afslappende musik eller en god podcast. Du har brug for at tømme hovedet og lade batterierne op, hvis du skal performe som leder.
- Refleksion og forandringer – giv dig tid til reflektere. Vi er midt i en tid, hvor der er opbrud i vaner og rutiner. Corona har sat en ny dagsorden, men kravene til dig som leder er de sammen – eller er de? Der forventes, at du leder din skole trygt igennem denne tid. Men husker du at give dig selv tid til at refleksion. Det er nu, hvor ”plejer” er sat ud af drift, du skal udnytte muligheden til at tænke nyt. Coronakrisen er en oplagt mulighed til at skabe forandringer. Brug tiden til at reflektere og ændre på de vaner og handlemønstre, du gerne vil forandre.
Til sidst vil vi endnu engang minde dig om, at vi kun er et opkald væk, hvis du har brug for sparring, rådgivning, coaching eller måske bare en snak og et godt råd.
Tøv ikke med at kontakte os. Intet er for småt, når det handler om noget så kostbart som dit arbejdsmiljø og din trivsel.
Masser af positiv energi til dig.
FRIE SKOLERS LEDERE
GØR NOGET GODT FOR DIG SELV PÅ DET PERSONLIGE PLAN
Næste gang du har brug for en pause og har lyst til at blive inspireret på det personlige plan – så kan Psykolog Mette Holms boost til, hvordan du starter dagen med positive tanker eller hvordan du kommer fra kaos til ro måske være en mulighed. Hvis du ikke allerede kender Mette Holm, så tag en tur forbi hendes hjemmeside Danmarks største psykologiske web-magasin.
Lyt med her:
Højere tanker giver højere energi
Fra kaos til ro