Julehilsen fra formanden

Kære medlemmer

”Fra den dag gjorde jeg det til min vigtigste mission at stræbe efter at sikre, at intet menneske, der arbejder under min ledelse, skal se tilbage på den tid af deres liv med fortrydelse. Det er sgu ikke nemt, skulle jeg hilse at sige, og jeg skal være den første til at betvivle, om jeg er lykkedes med det”.

Det afsnit i Morten Albæk nyeste bog ”Ét liv, én tid, ét menneske” (okt. 2018) fik mig til at reflektere – og glæde mig til at læse hele bogen i juleferien.

Afsnittet slutter med sætningen: ”Som leder bærer man det privilegium og ansvar, det er, direkte og indirekte gennem sin position og sit lederskab at røre hundrede eller tusindvis af menneskers liv”. 

Som ledere på de frie skoler er ovenstående en del af vores job og vores ansvar ved siden af – eller ovenover – alt det andet, som vi skal forholde os til: Ændrede tilskudssatser og ændrede prøvedatoer, daglige forældrehenvendelser, alt for mange omsorgsdage placeret i december, alle julearrangementerne i december, den umiddelbare glæde ved elevernes drillenisserier, byggeplaner, skift af rengøringsselskab, snerydningsplaner i juleferien m.m. Der er mange ting, der fylder vores hverdage som ledere – nogle af dem er sure og øv-ting, og rigtig mange er glædesfyldte ting, som giver stor glæde ved vores job.

Vi har mange meget forskellige ting på vores to-do-lister enten i form af gule post-it-sedler, som kan fjernes i dagens løb samtidig med, at der kommer nye til (nogle af jer har det mere nutidigt elektronisk), og derfor bliver det rigtig dejligt at nå frem til juleferien denne uge. Ferien giver et tiltrængt break fra hverdagen og for at ”være på hele tiden” – så den er både os ledere, lærere og elever rigtig velundt.

Forhåbentlig giver juleferien flere af os tid og ro til refleksion, og måske kan nogle af os inspireres til at reflektere, på samme vis som Morten Albæk, om vi også stræber efter, at alle mennesker, der arbejder og har arbejdet under vores ledelse, kan se tilbage på den tid af deres liv uden fortrydelse.  Det tror jeg ikke, at vi kan svare ja til, men jeg tror godt, at man kan have det som et pejlemærke og på den vis skabe et 2019, som kan blive et endnu bedre år for os selv, vores ansatte og elever.

Alle medlemmer ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår – det samme ønskes alle Frie Skolers Lederes samarbejdspartnere.

Rud Nielsen, Formand